VivaFacilities
VivaFacilities


Tu știi cum sunt vopsite vestiarele din sălile de sport? Atât de net, atât de rezistent.

27 April 2017


De-a lungul timpului gama de mobilier metalic s-a extins, utilitatea acestora fiind tot mai vastă, începând cu școli, săli de fitness, arhive, birouri, instituții publice sau chiar și în industria casnică. Mulți optează pentru acestea datorită design-ului simplu și a spațiului de depozitare generos. Însă caracteristica principală este contrucția robustă care oferă rezistență la uzură. Necătând la faptul că sunt majoritatea sunt construite din tablă de oțel, au diferite forme și diferite nuanțe de culori, satisfăcând necesitățile utilizatorilor.

Dar te-ai întrebat vreodată cum e vopsit un dulap metalic din biroul tău, sau un vestiar din sălile de fitness, sau poate chiar băncuța din curtea casei tale? Ți-ai imaginat poate cum stă un nene cu o perie pe care o înmoaie la fiecare 5 secunde într-o cutie cu vopsea și se tot chinuie, să acopere toată suprafață și să mai fie și uniform?

Ei bine, fiindcă suntem în secolul XXI, secolul evoluțiilor tehnologice, totul se face prin înlocuire. Și nu ne referim aici la înlocuirea lucrurilor propriu-zise, ci a modalităților tradiționale prin altele mai economice, mai durabile, mai ecologice.

La acest capitol putem menționa și vopsirea în câmp electrostatic care a devenit din ce în ce mai folosită, iar spre deosebire de vopsirea clasică cu lichid este o alternativă mai ieftină și mai calitativă. Vopsirea electrostatică a devenit preferată de vreo 25 de ani încoace, și de 10 ani în România, datorită uniformizării, aderenței nete și costurilor mult mai mici. Altfel spus, spre deosebire de vopselele tradiționale, lichide, stratul aplicat prin vopsire electrostatică nu prezintă iregularitățile, diferențele de nivel, formele de picături și de bule de aer care apar, deseori, pe straturile de vopsea obișnuită. Mai mult de atât aceasta este mult mai rezistentă și nu dăunează mediului înconjurător, întru-cât nu conține solvenți care ar putea să se vaporizeze în aer sau să ajungă în apă. Vopseaua însăși fiind sub formă de pulbere care, cu ajutorul unui mecanism de pulverizare, se lipește electrostatic de suprafața piesei vopsite și apoi fiind întărită în cuptoarele de încălzire, la 200 °C. Pulberea poate fi de diverse culori, care combinate pot oferi o altă nuanță și efecte diverse într-un singur strat.

Și ca să vezi, că asta nu e totul, pulberea suprapulverizată poate fi chiar reciclată și reutilizată în cadrul aceluiași proces de vopsire.

Acestea fiind spuse, procesul de vopsire în câmp electrostatic este unul avantajos datorită tehnologiilor de utltimă generație și este binevenit în domeniul mobilierului metalic.