VivaFacilities
VivaFacilities


Somnul la birou? Sau cum se vor schimba spațiile de birou în 20 ani?

19 June 2017


Spațiile de birou contemporane sunt influențate în mod continuu de dezvoltarea noilor tehnologii care domină toate domeniile de activitate. Dacă acum 20 de ani, forma obișnuită de organizare a birourilor era pe compartimente, iar șeful de obicei avea biroul separat, în momentul de față domină flexibilitatea și mobilitatea la locul de muncă.

Putem să ne  referim aici la open space-uri care sunt implementate tot mai des în companii cu scopul de a economisi spațiu, de a încuraja colaborarea între angajați și de a accelera creativitatea și productivitatea angajatului. În aceste cazuri, conducerea companiei beneficiază de un control permanent asupra angajaților, iar aceștia de un spațiu important pentru interacțiunea socială, în contextul în care comunicarea virtuală este din ce în ce mai  răspândită.

Trebuie să recunoaștem faptul că un open space dotat cu birouri standarde și mici despărțitoare nu poate fi numit nivelul definitiv la care a ajuns evoluția spațiilor de lucru. În prezent, toți designerii, proiectanții și posibili optimizatori ai locurilor de lucru din toată lumea, propun tot felul de idei noi cu privire la modul de îmbunătățire a productivității angajaților, economisind costurile.

Am analizat minuțios procesul de dezvoltare al spațiilor de muncă din prezent și al celor propuse de specialiști pentru viitorul apropiat, astfel am selectat câteva idei utile care vă vor ajuta să înțelegeți care sunt principalele caracteristici pe care se pune deja accentul și beneficiile acestora.

Cu toții simțim influența pe care stilul de viață sedentar o exercită asupra sănătății noastre, fiind de cele mai multe ori cauza multor boli. Cu toate acestea cei mai mulți oameni stau pe scaun pe durata întregii zile, începând cu minim 8 ore de stat la birou. De aceea, specialiștii în domeniu au venit cu o soluție pentru a reduce impactul negativ al muncii sedentare la calculator și anume, posibilitatea de a lucra stând în picioare. Cu acest scop s-au implementat birourile reglabile pe înălțime. Acestea permit alternarea situațiilor de stat pe scaun și stat în picioare reducând semnificativ dinsconfortul scheleto-muscular.

754818850491381
(Foto: Steelcase)

Însă lucrul din picioare e doar un prim pas spre un mod de viață activ la locul de muncă. Pentru a minimaliza efectele secundare ale statului zilnic pe scaun este necesară mai multă mișcare, iar soluția ar fi o bandă de alergat, exact ca la sala de fittness.

754818850526102

Iar dacă ți se pare greu să alergi poți opta pentru o bicicletă staționară, care este o modalitate mai ușoară și mai confortabilă, dar are același efect. Imaginează-ți multifuncționalitatea: mâinele tale tastează, picioarele pedalează și minte gândește.

754818851492378

O altă tendință care se va răspândi sunt birourile "plutitoare". Unele companii au început deja să o pună în practică și au amenajate birouri speciale pentru angajații care pleacă foarte des în delegații. Aceștia nu au un birou personal dar se poat folosi de oricare din cele speciale pentru ei, economisând astfel și spațiu. Diferența dintre birourile normale și acestea este faptul că se pot ajusta confrom tiparelor fiecărui angajat.

754818852576264

Una dintre cele mai eficiente modalități de diminuare a supraoboselii la locul de muncă poate fi o retragere la somn.

Vi se pare prea ideal pentru un job? Să știți că designerii și arhitecții deja au realizat capsule pentru pauze scurte de somn pentru companii.

754818852789731

Tot creatorii acestor capsule vorbesc despre impactul asupra somnului a unei lumini speciale care duce la o relaxare mai rapidă.

754818852819606

Sursă:https: https://realty.rbc.ru/news/5853c7409a79474ab1d918c5.