VivaFacilities
VivaFacilities


Ergonomia mobilierului școlar – moft sau necesitate?

22 June 2021


Cu totii auzim în ultima perioadă vorbindu-se despre protestele părinților care atenționează despre ghiozdanele copiilor care ajung să cântărească până la 7 kg, norma fiind de 2,5 kg. Desigur, acesta poate fi un pericol pentru dezvoltarea fizica a elevilor, dar prea puțini părinți realizează că de fapt sănătatea școlarilor poate fi afectată într-o măsură mai mare de mobilierul inadecvat. În condițiile în care un copil petrece în medie 30% din timp în băncile școlii, mediul de acolo trebuie să le ofere condițiile corespunzătoare unui progres normal, să fie un mediu stimulativ, în care copii să se bucure de procesul de învățare.

Deși trăim timpurile unei schimbări fundamentale în societate și experimentăm noi tehnologii, educarea noastră asupra importanței mobilierului ergonomic este încă rudimentară, mai ales în rândul școlilor. Mai mult, școlile încă sunt pline de acele bănci defectuoase, fixe, nepotrivite pentru talia copiilor, cu mese departate prea mult de scaun, scaune fără nici un sprijin la spate, etc. Astfel sunt tot mai frecvente cazurile de dezechilibrări posturale în rândul școlarilor.

Întrucât de calitatea și confortul mobilierului școlar depinde sănătatea copiilor noștri, la alegerea pieselor se va ține cont în primul și în primul rând de vârsta și anatomia lor. Reglarea înălțimii trebuie să fie un atu, iar ajustarea in conformitate cu statura copilului va fi chiar o investiție mai longevivă, servind  pentru 2-3 grupe diferite de vârstă.

Șezutul scaunului trebuie sa fie înclinat pentru a preveni lordoza , totodată și  înclinarea blatului mesei ajută la evitarea aplecării copilului peste masă, ceea ce poate duce la deformarea coloanei vertebrale, mai ales în cazul elevilor mai înalți. Înălțimea băncii trebuie să permită elevului să își sprjine spatele pe spătarul scaunului în timp ce scrie, iar picioarele să fie pe podea astfel încât genunchii să formeze un unghi drept. Distanța dintre planul de scris și ochi să se incadreze între 30-35 cm. Lățimea șezutului trebuie să cuprindă toată partea inferioară a corpului plus o suprafață egală cu două treimi din coapsă.

Cu scopul de a maximiza confortul copiilor și de a reduce apariția leziunilor la nivelul coloanei, a fost introdus de catre „Technical Committee for Europe”,  standardul european pentru înălțimea băncilor și scaunelor specifice tuturor grupelor de vârstă.

In acest conext,  conducerea școlillor și profesorii sunt încurajați să se conformeze acestor norme pentru a proteja cat mai bine sananatea copiilor

Pentru cei interesati de ergonomia moblierului scolar,  vă stăm la dispoziție pentru orice alte informații. In final, ținem să evidentiem faptul că de alegerile noastre depinde sănătatea viitoarelor generații.

Sursă: http://bit.ly/2vnvgkU.