VivaFacilities
VivaFacilities


Birourile reglabile, noua cerinta in spatiile de birou moderne

11 June 2021


În lumea dinamică în care trăim astăzi, a devenit o necesitate să fii tot timpul în mișcare. Chiar și atunci când îți desfășori activitatea la birou simți nevoia, de multe ori, să te miști, să îți schimbi poziția ori să o adaptezi la diversele sarcini pe care le ai de realizat.

În acest sens, specialiștii în tehnologiile moderne de astăzi au găsit soluția ideală nu numai pentru a beneficia de libertatea de mișcare necesară în timpul desfășurării activității, ci mai ales pentru obținerea unei poziții ergonomice, respectiv a unui stil de lucru elegant, modern. Apar, astfel, în scenă, birourile reglabile, o nouă cerință din spațiile de lucru moderne. 

Caracteristicile birourilor reglabile

Un birou reglabil reprezintă un instrument de lucru care prezintă capacitatea de a se adapta rapid la sarcinile de lucru, dar și de a oferi utilizatorului confortul de care are nevoie. Poziția ergonomică obținută este marele avantaj pe care îl prezintă acesta, numeroase studii de specialitate subliniind faptul că poziția inadecvată pe care o ia o persoană în timp ce își desfășoară activitatea la birou duce la apariția unor probleme de sănătate considerabile, cu efecte grave pe termen lung. 

Cercetările efectuate de o clinică de renume din SUA demonstrează că statul pe scaun pentru perioade lungi de timp duce la apariția unor probleme de sănătate care includ obezitatea, respectiv afecțiuni precum creșterea tensiunii arteriale, creșterea zahărului în sânge, excesul de grăsime corporală sau niveluri anormale de colesterol. Aceeași clinică a demarat o serie de cercetări analizând efectele pe care le are utilizarea birourilor reglabile asupra comportamentului, impactului fiziologic și psihologic, asupra performanței în muncă, asupra disconfortului și posturii. În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că în toate cele șase domenii analizate este vorba doar de câștiguri în urma utilizării birourilor reglabile. 

Birourile reglabile pot fi considerate echipamente inteligente, fiind prevăzute cu panouri de comandă cu funcţie de memorare a înălțimii, dar şi cu sisteme ce permite reglarea silenţioasă. Echipamentele realizate în urma unor analize complexe de echipe de specialiști, reuşesc să satisfacă cele mai înalte exigențe. Pe lângă design ergonomic şi funcţii de memorarea a înălţimii, multe dintre birourile reglabile vin echipate cu sisteme anticoliziune. Structura metalică este simplistă, dar este gândită pentru a spori ergonomia utilizatorilor. Datorită acestor caracteristici birourile reglabile pot fi folosite  concomitent de mai multe persoane, fiecare utilizator beneficiind de un ambient de lucru generos și prietenos. 

Avantajele alegerii unor birouri reglabile

Avantajele pe care le au birourile reglabile sunt, așa cum arată studiile și experiențele utilizatorilor, numeroase. Utilizarea acestora în spațiile de lucru moderne duc la avantaje nu numai pentru angajați, ci, în mod mai mult sau mai puțin direct, și pentru companie. Astfel, utilizând un astfel de birou, angajatul beneficiază de mai puține probleme cronice, de un mediu de lucru îmbunătățit, evită posturile incomode, beneficiind de o postură de lucru confortabilă, iar un confort mai bun se traduce printr-un grad de satisfacție mai mare. De asemenea, poziția utilizatorului în momentul folosirii unui birou reglabil ajută la activarea inimii, a circulației sângelui și a sistemului intestinal și previne inactivitatea musculară.

Chiropracticienii recunosc că cel mai evident beneficiu al birourilor reglabile este reprezentat de libertatea de mișcare pe care acestea o oferă. Angajații din spațiile de lucru moderne capătă astfel abilitatea de a schimba pozițiile, de a schimba posturile. Un birou reglabil pe înălțime permite comutarea între poziția în picioare și poziția așezat în timpul desfășurării activității. Poziția așezat adoptată pentru o perioadă de timp îndelungată crește presiunea asupra coloanei și nu este una benefică sistemului cardiovascular, respectiv circulației din picioare, după cum susține Ruth Gronde, terapeut ergonomic. Este foarte importantă schimbarea în mod regulat a poziției, deoarece atunci când stai activitatea musculară din picioare este practic nulă, ceea ce poate duce cu timpul la degenerescența osoasă, lucru foarte dificil de remediat. De asemenea, mușchii spatelui și ai gâtului se relaxează semnificativ atunci când schimbi în mod regulat poziția între șezând și în picioare. Așadar, posibilitatea de schimbare a poziției este un avantaj evident în utilizarea acestor birouri, deoarece, așa cum consideră specialiștii, cu cât te miști mai des, cu atât vei fi mai bine. 

De aici se ajunge la obținerea unor avantaje pentru sănătate, pentru că schimbarea corpului, respectiv a poziției pe care o are corpul permite obținerea unui flux de sânge îmbunătățit. Nivelul de lipoproteine cu densitate ridicată scade atunci când stai jos pentru perioade mari de timp, în consecință crescând riscul de atac de cord. Aceste lipoproteine transportă excesul de colesterol în ficat pentru a menține vasele de sânge libere. Dacă această funcție este restricționată, se poate ajunge la calcifierea arterelor, ceea ce poate fi un fenomen fatal tradus prin atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, unele dintre cele mai frecvente cauze de deces în Europa. Birourile reglabile pe înălțime duc la menținerea unui nivel sănătos de lipoproteine prin mișcarea sănătoasă în timpul zilei, ceea ce poate influența în mod pozitiv sănătatea. 

De asemenea, s-a observat tot în acest sens și obținerea unui beneficiu neurocognitiv – este îmbunătățită funcția executivă responsabilă de luarea deciziilor, respectiv de capacitatea de a-și aminti și se promovează, astfel, cu până la 20% mai multă activitate mentală. S-a demonstrat astfel că prin utilizarea unui birou reglabil angajații devin mai în formă, mai deschiși, mai flexibili la locul de muncă. 

Utilizarea birourilor reglabile prezintă efecte favorabile asupra companiei prin: angajați cu o motivație sporită și satisfacție la locul de muncă care ajută la creșterea performanței și eficienței din cadrul companiei, scăderea absenteismului din cauza bolii pe termen lung, creșterea calității serviciilor, îmbunătățirea comunicării și cooperării interne, actualizarea imaginii pentru o companie care se dorește modernă, scăderea ratei de eșec, optimizarea costurilor, un stil de lucru mai dinamic și mai eficient. 

Motive pentru alegerea unor birouri reglabile

Există numeroase motive pentru care este recomandată alegerea unor birouri reglabile la locul de muncă, multe dintre acestea fiind unele evidente. Un astfel de birou este recomandat, în primul rând, atunci când este vorba despre existența unor probleme medicale precum durerile de coloană. Dacă există o afecțiune în acest sens, un birou reglabil te ajută să obții o postură mai confortabilă care să te ajute în procesul de recuperare sau să nu îți provoace un disconfort sau dureri mai mari. 

De asemenea, oamenii au diferite înălțimi, iar reglarea biroului în funcție de înălțime pentru a obține postura corectă și confortabilă nu poate fi decât un aspect pozitiv. Mai mult decât atât, această caracteristică a unui birou este una avantajoasă și pentru persoanele aflate în scaune cu rotile. 

Un studiu realizat de cercetătorii comportamentali de la Universitatea din Missouri demonstrează că oamenii comunică mai mult și mai bine atunci când stau în picioare decât atunci când stau jos. Vocea este mai dinamică, mai convingătoare, ceea ce crește semnificativ performanța generală a întâlnirilor sau apelurilor telefonice. Impactul pe care îl au poziția „stat în picioare”, mișcarea și zâmbetul nu trebuie niciodată subestimat, fie că este vorba despre o întâlnire cu partenerii de afaceri, fie că este vorba despre o discuție cu clienții sau între colegi. 

Deși pare greu de crezut, un astfel de birou reglabil creează timp. Eficiența sporită prin munca productivă duce la economii de timp pe termen lung. Se estimează că birourile reglabile cresc eficiența cu cel puțin 10%. Mai mult decât atât, absenteismul este redus, iar programul de lucru nu suferă modificări. Din aceste motive și nu numai, investiția într-un birou reglabil nu reprezintă doar o investiție în sănătatea angajatului, ci și în eficiența companiei. 

Un birou reglabil nu economisește numai timp, ci și bani. Acolo unde angajații se concentrează complet pe ceea ce au de realizat, nefiind deranjați de oboseală, tensiune musculară sau dureri de spate, aceștia vor lucra mai eficient. Potrivit unui studiu al Institutului de Inginerie Industrială Fraunhofer din Stuttgart, companiile germane suferă o pierdere anuală de 35 de milioane de euro din cauza absenteismului și a productivității reduse cauzate de problemele de spate. Investițiile unei companii în birouri reglabile duc astfel la economisirea de bani pe termen lung. 

Recunoașterea din ce în ce mai mare a beneficiilor avute de birourile reglabile

Eficiența pe care o au birourile reglabile pentru angajați este recunoscută de numeroase companii care au ales această variantă. Nume importante ale industriei tehnologice moderne precum UI Path, Adobe, Intel, Siemens sau F64 au ales birourile reglabile pe care le punem la dispoziția clienților noștri, recunoscând nevoile pe care le au angajații de a-și desfășura activitatea profesională în spații de lucru moderne, confortabile și benefice pentru sănătate în același timp. 

Biroul reglabil, un spațiu de lucru sănătos și modern 

Pe lângă numeroasele avantaje enumerate mai sus pe care le prezintă utilizarea unui birou reglabil, este de necontestat faptul că aspectul pe care îl oferă acest obiect unui spațiu de lucru este unul inedit: inovativ, modern, captivant. Pentru că în ziua de azi birourile marilor companii sunt populate mai ales de utilizatori ai celor mai noi tehnologii, se resimte nevoia ca schimbările moderne să se regăsească și în ceea ce privește spațiul fizic de lucru al angajaților. 

Astfel, aspectul pe care îl are un birou reglabil, mai ales al unuia cu sistem electric de reglare automată, se aliniază nevoilor și cerințelor moderne care caracterizează companiile actuale. Designul său este inedit, iar simplitatea acestuia îi oferă eleganța de care are nevoie un spațiu modern de lucru. Aceste aspecte, combinate cu eficiența de care dă dovadă acest instrument de lucru, sunt cele care fac din birourile reglabile alegerea cea mai bună în ceea ce privește amenajarea unora dintre cele mai moderne spații de lucru. Tocmai de aceea, nume importante din tehnologia modernă cum sunt cele amintite mai sus au ales un astfel de birou pentru amenajarea spațiilor de lucru.